Gotowanie na wyspie

Udostępnij

Gotowanie na wyspie

Ostatnimi czasy sporą popularnością cieszą się kuchnie lub aneksy kuchenne, w których znajduje się wyspa. Jest to zespół wolnostojących szafek kuchennych pokrytych blatem, często wyposażony w zlew i urządzenia AGD.

Decydując się na takie rozwiązanie, możemy spersonalizować kuchnię i dostosować ją do swoich potrzeb. Wyspa doskonale sprawdza się jako dodatkowy blat, stół kuchenny czy też barek. Jako iż otacza ją wolna przestrzeń z każdej strony, domownik przygotowujący posiłek nie jest odizolowany i zmuszony do wpatrywania się w ścianę. Komunikacja z pozostałymi osobami nie jest utrudniona, a komfort przyrządzania posiłków zwiększa się. Z wyspy może korzystać kilka osób jednocześnie bez obaw, że będą sobie przeszkadzać. Ponadto zyskujemy miejsce na dodatkowe szafki czy półki, które mieszą się pod blatem wyspy. Umożliwia to wyeliminowanie mebli wiszących.

Bardzo ważnym aspektem są wymiary zarówno wyspy kuchennej, jak i samego pomieszczenia. Jeśli mamy do zagospodarowania niewielki metraż, niestety takie rozwiązanie się nie sprawdzi. Minimalne wymiary kuchni powinny oscylować między 15 a 20 m2. W przypadku gdy pomieszczenie jest zbyt małe, można rozważyć połączenie go z jadalnią lub salonem w tzw. aneks kuchenny. Wówczas wyspa stanowi umowną granicę między poszczególnymi strefami. Należy pamiętać również o zachowaniu odpowiedniej odległości wyspy od szafek kuchennych, która wynosi ok. 120 cm. Pozwoli to na swobodne poruszanie się domowników korzystających w tym samym czasie z wyspy oraz szafek pod ścianą.

Aranżacja kuchni z wyspą nie jest zadaniem prostym i wymaga uwzględnienia wielu aspektów. Źle zaprojektowana może okazać się bardzo niepraktyczna, a nawet uprzykrzać codzienne przygotowywane posiłków. Chcąc uniknąć takiej sytuacji, sugerujemy skorzystać z pomocy biura projektowego.

w1 w2 w3 w4 w5 w6 w7

Komentarze (0)

Skomentuj artykuł: